Om oss

Följ oss på sociala medier!

Facebook Instagram

Här kan ni ställa frågor och få senaste uppdateringar om Barken Viking samt erbjudanden och information om framtida evenemang.

Välkommen ombord!

Vill ni boka rum vänligen kontakta oss.

Boka rum gör du här.

Adress:
Lilla Bommens torg 10
411 04 Göteborg

Telefon: 031 – 63 58 00
Fax: 031 – 15 00 58

Email: reception@barkenviking.com


Historia Barken Viking

Barken Viking byggdes 1907 på Burmeister & Wains i Köpenhamn, Danmark. Hon är en fyrmastad bark och idag finns endast tio fyrmastade barkar kvar i världen, varav fem fortfarande seglar.

Barken Viking byggdes för att fostra och utbilda framtida sjömän till en växande handelsflotta i Danmark.

År 1921 var fraktmarknaden så dålig att den dåvarande ägaren DFDS lade skeppet i malpåse. Två år senare togs hon i bruk igen genom att frakta trä från Sundsvall till Melbourne, men 1927 var det åter sämre tider och verksamheten lades på is.

historia1

Sommaren 1929 tog redare Gustaf Erikson över fartyget och hemmahamn blev Mariehamn på Åland. Då det var viktigt för Gustaf att få ekonomi i verksamheten byggde man till ett antal passagerarhytter ombord och sålde kojplatser. När ägaren ansåg att det inte längre var möjligt att fortsätta verksamheten försökte man hitta någon lämplig köpare. Några seriösa köpare visade sig dock inte och skrotning verkade vara enda alternativet. Slutligen bogserades hon istället för skrotning till Holland och kom att ingå på Rotterdams sjöfartsutställning 1950.

Efter sjöfartsutställningen köptes hon av föreningen ”Sjöfartens Hus” och året därefter av Göteborgs Stad. Sjömansskolan, som kom att bedrivas på Viking, invigdes av Prins Bertil. Sedan 2015 är Hotell Barken Viking privatägt.